Proces produkcji

jęczmień
słodownia
Słód jest jednym z podstawowych surowców do produkcji piwa.
cysterna słodu
silosy
Odpowiednio przygotowany słód trafia do warzelni, gdzie rozpoczyna się proces warzenia piwa.
woda
kadź zacierowa
Rozdrobniony słód miesza się z wodą i podgrzewa. W ten sposób powstaje zacier.
kadź filtacyjna
Tak powstały zacier słodu w wyniku procesu zacierania nazywa się brzeczką.
chmiel
To właściwie chmiel nadaje tę unikalną, niepowtarzalną i szlachetną goryczkę w piwie Perła.
kocioł warzelny
Kolejnym urządzeniem, gdzie trafia brzeczka jest kocioł warzelny w którym gotowana jest ona z dodatkiem chmielu.
kadź osadowa
Następnie brzeczka wpada do ogromnej kadzi–whirpool, gdzie kręcąc się wokół wytrąca osad, który opada na dno kadzi i zostaje oddzielony od brzeczki chmielowej
chłodzenie brzeczki
Otrzymaną brzeczkę należy schłodzić do temperatury ok. 12,5 OC …
drożdże
Po drodze, w sterylnych warunkach dodawane są drożdże piwowarskie
tanki fermentacyjne
… a potem przepompować do tankofermentorów, gdzie brzeczkę poddaje się procesowi fermentacji alkoholowej.
leżakowanie
W kolejnym procesie młode piwo jest przekazywane do leżakowni gdzie leżakując w tanakach leżakowych powoli dojrzewa.
filtracja
Po leżakowaniu piwo poddaje się filtracji w celu nadania mu odpowiedniej klarowności. Do tego celu używamy ziemię okrzemkową. Opuszczając tankofermentor piwo przechodzi filtrację w standardowych filtrach świecowych.
tanki pośrednicze
… a dalej przefiltrowane już piwo trafia do tanków pośredniczących. W tankach tych piwo trzymane jest do momentu, zanim wejdzie do działu rozlewni, gdzie ostatecznie przybierze formę butelki, puszki lub kega
KEGi
rozlew butelkowy
rozlew puszkowy
konsument
Sercem rozlewni są urządzenia zwane monoblokami, takie urządzenia są w dziale rozlewni 2, a każdy z nich ma kształt wielkiego okręgu, do którego z jednej strony dochodzą puste butelki lub puszki, z drugiej wychodzą butelki lub puszki napełnione orzeźwiającym złocistym trunkiem. Monoblok, do którego wchodzą puszki półlitrowe potrafi ich nalać w godzinę ok. 48 tysięcy sztuk. Rozlewanie piwa w browarze odbywa się z ogromną prędkością i w całkowicie zamkniętych obiegach.













