Historia browaru
Browar nr 2
⚫
-
Opustoszałe i zdewastowane zabudowania po klasztorze OO. Reformatorów przy ul. Bernardyńskiej 15 przyciągają uwagę Karola Rudolfa Vettera (1810-1883), poznaniaka z urodzenia. Ma on już wyklarowaną wizję – w tym miejscu powstanie browar, który kiedyś będzie produkował piwo cieszące się uznaniem w całym regionie a może i w kraju, a nawet poza jego granicami. Kierowany intuicją przedsiębiorca wykupuje zniszczone budynki za jedyne 5000 zł i na stałe osiada w Lublinie.
-
Po przeprowadzeniu prac remontowych i adaptacyjnych Vetter ogłasza otwarcie browaru. Produkuje się tu piwo bawarskie, którego wytwarzanie oparte jest na nowej wówczas technologii fermentacyjnej (tzw. fermentacji dolnej). Jego zaletą jest trwałość i możliwość transportu, co umożliwia rozpoczęcie sprzedaży poza regionem. Browar rozwija się zatem w zdumiewającym tempie, a jego siłą napędową jest kierat na parę koni.
-
Popyt na piwo z browaru Vetterów cały czas rośnie, a zakład przechodzi modernizację i wciąż się rozbudowuje. Efektem zmian jest zainstalowanie maszyny parowej, co pozwala znacznie podnieść wolumen produkcji.
-
Karol Rudolf Vetter – założyciel browaru i twórca rodzinnej fortuny – umiera. Jego śmierć lubelska prasa opatrzyła takim oto nekrologiem: „Zmarły może służyć za godny do naśladowania wzór pracy i wytrwałości, przymiotów nader rzadkich u nas. Doszedłszy do znacznego majątku, pozostawił go krajowi i krajowcom dostarczył pracy”. Swoje dzieło - browar i destylarnię - pozostawia w rękach synów - Augusta Karola (1847-1907) oraz Juliusza Rudolfa (1854-1917). Obydwaj okazują się godnymi następcami swojego ojca - kontynuują jego działalność, a także inwestują w dalszy rozwój przedsiębiorstwa z pełnym zaangażowaniem.
-
Browar Vetterów jako pierwszy na Lubelszczyźnie zyskuje słodownię, gdzie produkowany jest słód jęczmienny do wyrobu piwa.
-
1907 – August Vetter umiera. Jego brat – właściciel browaru, destylatorni i słodowni – dba nie tylko o majątek swojego ojca, ale także jego śladem, prowadzi szeroką działalność charytatywną.
Browar nr 1
⚫
-
Przy ówczesnej ulicy Bychawskiej (dzisiaj Kunickiego) powstaje nowy lubelski browar, którego twórcą jest - pochodzący z jednej z najbogatszych rodzin żydowskich Lublina - Hersz Jojna Zylber.
Zakład przyjmuje nazwę „Browar Parowy Jeleń”, prawdopodobnie nawiązuje ona do herbu guberni lubelskiej – jelenia. Browar szybko zdobywa uznanie w regionie z uwagi na wykorzystanie najwyższej jakości surowca w procesie produkcji piwa, bowiem Lubelszczyzna już wtedy słynie z zasobów chmielu i jęczmienia. -
Browar dotkliwie odczuwa obie wojny. Najpierw wstrzymana zostaje produkcja, następnie w czasie II Wojny Światowej zakład przechodzi w ręce okupanta, a rodzina Zylberów trafia do getta.
Z życiem uchodzi jedynie syn Zylbera, który po wyzwoleniu przyjmuje nazwisko Stefan Jankowski i przez jakiś czas prowadzi browar.
1945 -
Obydwa browary – Vetterów i Browar Parowy Jeleń – zostają upaństwowione. Wchodzą w skład Lubelskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych.
Firma zostaje przemianowana na Lubelskie Zakłady Chmielarsko-Piwowarskie.
Przedsiębiorstwo ponownie zmienia nazwę. Tym razem na Zakłady Piwowarskie w Lublinie.
1 stycznia Zakłady Piwowarskie zyskują status spółki akcyjnej.
-
W wyniku dynamicznego rozwoju firmy cała produkcja zostaje przeniesiona do nowoczesnego zakładu przy ul. Kunickiego.
-
Stary Browar przy ul. Bernardyńskiej zostaje zaadoptowany na biurowiec, gdzie mieści się siedziba Zarządu spółki
Przedsiębiorstwo zamienia nazwę na tę, która obowiązuje do dziś - Perła - Browary Lubelskie S.A.